Grand Tour Marokko
Door: jacqueline en theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
16 Mei 2023 | Marokko, Casablanca
MAROKKO. Grand tour!
Ons 'rondje Marokko' zit erop. In 3 weken ruim 3500 kilometer door een mooi land.
In de bus en de jeep, op de fiets en de kameel, en gewoon te voet.
Onze reis begint in CASABLANCA precies op de dag van het Suikerfeest. De moslims vieren het einde van de ramadan bij de giga Moskee Hassan II. (Er kunnen 25.000 mensen binnen) Wij zien vele gelovigen in hun 'Paasbeste' kleding met hun matje onder de arm. Het is bijzonder om hier te zijn, bij het (op Mekka na) grootste religieus gebouw ter wereld.
Dan reizen we door naarRABAT, de moderne hoofdstad. We bezoeken het mausoleum van Mohammed V en de beroemde Hassan toren. Ook hier veel locals die het Suikerfeest vieren.
We slenteren 's middags door de oude Kasbah Oudaya, doen een terrasje met muntthee en veel zoets. Geen alcohol vandaag, maar wel een stralende zon bij 25 graden.
Koningsstad MEKNES is beroemd om het mausoleum van de roemruchte sultan Moulay Ismail. Een wandeling met gids brengt ons naar de vele bezienswaardigheden in deze stad.
Via de Romeinse nederzetting VOLUBILIS reizen we door naar CHEFCHAUOUEN, in het Rifgebergte op 600 meter hoogte, genesteld in een kom tussen twee bergen.
Een heerlijk stadje met steile smalle straatjes met indigoblauw gekalkte gebouwen, pleintjes met uitbundige fonteinen, en huizen met rijkversierde deuropeningen.Met natuurlijk veel moskeeën, de medina, kasba, fondouk en museum. Het is een sfeervolle smeltkroes van invloeden uit Andalusië en Marokko..
Een wandeling rond de stad, op een wat hoger niveau is prachtig.
Via de waterbronnen omhoog naar de Spaanse Moskee, verder door olijfboomgaarden naar de geitenboer die ook een terrasje doet met koffie, thee en sapje. Rond de middag terug want het is dan al 30⁰.
Vanavond weer een zwoele avond in de Medina, op het gezellige drukke plein met vele terrasjes. Weer een avondje met San Miguel Zero. Maar toch...... Alhamdoelilah! Alles goed hier!
Door naar FES, een van de vier koningssteden en één van de meest authentieke steden van Marokko. De keizerlijke parel met vele prachtige poorten, zeker bij het Koninklijk Paleis. De medina is een labyrinth van 9000 straatjes en steegjes en het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Alleen de mobiele telefoontjes verraden dat we niet in 'Duizend-en-een-nacht' zijn beland. Ezels, schorre stemmen, sjouwende mensen vullen de straatjes. Met daarbij de geuren van kruiden, leerlooierijen en de kleuren van giga gewaden. We zien ook koperslagers, wolververs, weverijen en badhuizen. Het bezoek aan een oude Koranschool is mooi, met vele prachtige mozaïeken. Dan is het inmiddels half 4 en 39⁰.
Naar MIDELT
We laten de hete stad Fes achter ons en rijden vandaag 200 km verder zuidwaarts naar MIDELT, een klein dorp tussen de Hoge en de Midden-Atlas. Onderweg een bakkie doen in skioord IFRANE en een wandeling in de uitgestrekte cederbossen van Azrou. Relaxed lopen hier in de frisse geur van de 60 meter hoge cederkanjers. Onderweg op de weidse hoogvlakte, met de sneeuwtoppen op de achtergrond, de basic huisjes in de Berber dorpen en de tenten van de Nomaden. Wat een armoede zeg.
Wij klagen maar niet over een kleine kamer, een doorzakmatras, een lekkende kraan en een dagje zonder bier.
En zeker vandaag niet, in een 'woestijnpaleis' met alles erop en eraan.
Onze volgende bestemming is ERFOUD, verder naar het zuiden de Hoge Atlas in. 's Morgens eerst naar Berrem, een klein dorp gelegen in de schaduw van walnotenbomen en vooral bekend van de appelgaarden. We doen een wandeling in en rond het dorp en over de rand van een diepe ruige canyon. Mooi! Na de koffie, met appelgebak!!, rijden we verder de bochtige Hoge Atlas in naar onze bestemming waar we in een typisch Zuid-Marokkaans hotel verblijven.
Dan bereiken we de woestijn ERG CHEBBI waar we in berbertenten slapen. Wij gaan op de rug van de kameel, en een tocht over winderige woestijnheuvels brengt ons naar ons woestijnkamp aan de voet van de duinvallei. 's Avonds kampvuurtje, muziekje, colaatje..... en daarna lekker slapen in de grote tenten.
Wij slapen 1 nacht bij de beroemde TODRAKLOOF. Maken een wandeling door de palmenoase, tussen de steile roestrode wanden, waar berbers op het land bewerken. Mooi hier!
De DADÉSKLOOF is een hoogtepunt van onze reis. Onderweg vanuit de Todrakloof worden onze verwachtingen meer en meer bevestigd. Vele "ooohs" en "aaahs" vanwege degroene palmvalleien, bizarre bergpassen en maanachtige landschappen. De ultieme schoonheid van Marokko is dus hier!
De lemen dorpjes onderweg zijn tegen de bergwanden geplakt, de fotogenieke plekjes volgen elkaar snel op.
En dan bereiken wij ons hotel in Bahammou. Een lux verblijf, waar we even geen aandacht voor hebben, want we ontmoeten hier heel toevallig Yusuf..... de gids die ons 9 jaar geleden begeleidde naar de top van Jebel Toubkal (hoogste berg Marokko). Toeval bestaat niet, maar dit is echt leuk. Prachtige ontmoeting!
Dan relax met biertje, heerlijk zwembad op dak, 6 gangen diner bij Belgische buurman Chez Pierre, en wij zijn weer helemaal op niveau[e-1f600][e-1f602][e-1f37b][e-1f377].
De andere morgen gaan we dus echt de DADÉS KLOOF in.
Met onze gids Midi, een hele leuke jonge gast, gaan we deze pittige trek doen. Het is hiken en klauteren door de kloof, elkaar hier en daar helpen is een must, en dat gaat perfekt in deze deels kruipdoor en sluipdoor hike. We zijn in het markante landschap van de "Monkey Fingers", enorme bijzonder gevormde ronde rotsen. Grote rotsblokken lijken onze weg te versperren, maar we kunnen er onderdoor of er tussendoor. Of "gewoon lenig zijn" en klimmen. Aanwijzingen en helpende handen van Midi loodsen ons goed door het traject. Het is fantastisch, een feest om hier te lopen.
Dit is wat we bedoelen. Mooi mooi mooi!
AGDZ
Met een soort"Landrover" rijden we vandaag door de Jebel Saghro vallei naar AGDZ. Onzechauffeur Mohammed de 198e (CIIXC....[e-1f609]), is een ervaren tradtionele Berber.
Jebel Saghro is (grotendeels) moeilijk begaanbaar. De ruige bergen tot 2700m, dalen met geërodeerde rotsen en lava, wadi's met steile wanden maken het tot een maanlandschap. De deels verharde en onverharde wegen nodigen ook uit voor een wandeling, en wij doen ca. 7km te voet om de Jebel nog beter te ervaren en dat is mooi!
1 nachtje slapen in een kleine traditionele Riad. Mooie 'bungalow' (Maroc style[e-1f602]) in de tuin en voor vanavond local menuutje op het tuinterras. De chauffeur is intussen even naar de stad voor wijn en bier[e-1f37b][e-1f377] dus ook vanavond alles weer in orde......
Wij rijden door "de Langstraat" van de Kasbah's naar AIT BEN HADDOU. Opnieuw een erg mooi traject.
Mooi genoeg is voor de filmsets van Lawrence of Arabia en nog meer bekende movies.
Aït BenHaddou heeft een mooie kasbah die leidt naar een soort citadel. Lekker klimmetje hoor.
MARRAKESH bereiken we via de Hoge Atlas, nog een beetje bekend gebied voor ons, waar we 9 jaar geleden de Jebel Toubkal beklommen, met 4167m de hoogste berg van Marokko. Good memories[e-1f3d4]️[e-1f6b6][e-2640]️[e-1f6b6][e-2642]️.
Marrakesh is dé Berberstad op de kruising van Sahara, Atlas en Anti-Atlas. Een stad met een lugubere geschiedenis, nu een touristenmagneet. Imposante stadsmuren met mooie Moorse poorten. En natuurlijk de fameuze Koutoubia Moskee. Het symbool van de stad is echter het Djeema El Fna plein. Eetstalletjes, muzikanten, waarzegsters, verhalenvertellers, tandentrekkers, acrobaten, slangenbezweerders en zakkenrollers hebben allemaal hun plek hier. 's Avonds is het één grote arena. Alles omgeven door de propvolle soeks maakt deze Medina tot een van de meest bijzondere in de Arabische wereld.
De tweede dag hier gaan we de drukte even uit, gaan de omgeving verkennen met de fiets. Een mooie zondag[e-1f6b2][e-1f6b2]..37o
We fietsen de drukke stad Marrakech uit, de poort door en zo LaPalmeraie in.
Een plantage in woestijngebied met akkers, tuinen en 120.000 palmbomen. Onze fietsgids vertelt veel interessante dingen en neemt ons mee naar een gastvrije familie waar we thee drinken met veel lekkers erbij. Het is heerlijk trappen hier, passeren wat groepjes kamelen en proeven vers brood bij de Berbervrouwen.
De mooie "hap en trap zondag" wordt echt compleet als we vanavond een toppie tapasavond hebben bij La Bodega, de buren hier. De Spaanse invloeden doen het hier echt goed, en daar zijn wij heel blij mee[e-1f37b][e-1f377][e-1f1ea][e-1f1f8] na een paar weken koeskoes en tajine.[e-1f603][e-1f604]
ESSAOUIRA is een badplaats waar we 3 dagen blijven. Het brede strand is een trekpleister, maar vooral ook het oude stadje. Robuuste stadsmuren, een mooie soek met zowel lokale als toeristische drukte, veel pleintjes, leuke restaurantjes, terrassen en winkeltjes. Maar het is ook vooral een plek hier voor (harde) wind-liefhebbers, zoals kitesurfers, windaf-lopers, kamelenrijders en zandstralers.
My God.... wat een wind man.
Maar we vermaken ons prima hier. Pittige duinwandelingen, shoppen en terrassen in de soeks, koffietje bij café kamelenzicht en happy hour á la plage. Echt vakantie hier [e-1f60e][e-1f334][e-1f377][e-1f37b]bij 27⁰.
Een lange mooie rit langs de Atlantische Oceaan, met onderweg een stop in vestingstadje El Jadida, en dan zijn we terug in CASABLANCA. Gisteren onze "strandvakantie" in Essaouira gezellig afgesloten in de Beach[e-38]FriendsClub, mooie sunset, lekker eten, prima biertjes en mooie wijn.Alles versierd door Ali Lokali met fijne live music.
Vanavond nog even Casablanca onveilig maken en morgen weg zien te komen hier......
Onze Tour De Maroc zit erop...[e-1f42a]
Verzonden vanafOutlook voor Android
16 Mei 2023 - 12:11
Marlies Daamen:
16 Mei 2023 - 12:13
Marlies Daamen:
Bedankt weer voor dit prachtige verslag.
Zo kunnen we toch steeds een beetje meegenieten.
Weer even afkicken van de warmte nu.
En op naar de volgende mooie reis [e-1f618]
16 Mei 2023 - 13:14
Anja Van Gils-van Rijckevorsel:
Mooie reis, mooi verslag en mooie foto’s. Zoals jullie zeggen :MOOI, mooi , mooi
16 Mei 2023 - 14:49
Els En Fons:
Ja Theo en Jacqueline, het was weer een mooie reis en weer een mooi reisverslag !
Dank voor de gezelligheid.
Groetjes Els en Fons
16 Mei 2023 - 16:42
Peter En Rian :
Dat was weer een geweldige reis.
Fijn dat wij op deze manier weer mee konden genieten.
16 Mei 2023 - 22:53
Basjes Bericht:
Je hebt er weer een mooi reisverslag van gemaakt, een genot om het te lezen.
17 Mei 2023 - 02:13
Jantine:
Het is weer een prachtig verslag geworden van een schitterende reis! Hartelijk dank weer voor het meegenieten. Nu weer een goede tijd in Nederland gewenst!
17 Mei 2023 - 07:29
Jos En Mariëtte :
Wij hebben weer genoten van dit mooie reisverslag, en de schitterende foto's.
17 Mei 2023 - 12:53
Frans En Corry.:
Wat een geweldig mooi en interessant reisverslag!, hartelijk bedankt daarvoor.
we wensen jullie het allerbeste en veel groetjes van ons.
22 Mei 2023 - 13:42
Adri En Rina:
ziet er weer heel mooi en leuk uit.