De pracht van Mulu - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu De pracht van Mulu - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu

De pracht van Mulu

Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo

09 Oktober 2006 | Maleisië, Kuala Lumpur

Opnieuw dag allemaal,

Slechts 1 dag verblijven wij in de NIAH om daar te wandelen in en rondom de befaamde grotten en de bijzondere 'oogst' van zwaluwnestjes te bewonderen, een delicatesse die voor veel geld wordt geexporteerd, maar die op een wel zeer gevaarlijke manier verloopt;
wij verplaatsen ons door en langs oneindig grote palmolieplantages, zien hoe vraatzuchtige kap van oerwoud hiervoor plaatsmaakt en vele hectaren ook plat gebrand worden ten behoeve van rijstvelden;

een fokker 50 vliegt ons van miri naar MULU en hier toeven we een paar dagen in een topattractie van Maleisie; tijdens de vlucht al hebben we het spectaculaire zicht op de dichte jungle met daaronder swerelds grootste grottensysteem;
de mooie wandeltochten en boottochten brengen ons bij de 4 'pronkgrotten' waarvan de sarawak kamer indruk maakt door de omvang van ca 16 voetbalvelden, waar ca 40 jumbojets kunnen geparkeerd worden; ook de silouets (bijv. lincoln face) en de miljoenen druipsteenformaties zijn apart;
wij zien veel bijzondere planten, spotten veel klein gedierte en wij gedragen ons als echte Jan Paperazi; de zeldzame vlinder Raja Brooke (alleen hier en madgaskar) laat zich graag flitsen, de kameleon verkleurt en nog veel meer diertjes melden zich, de meesten al met een lage aaibaarheidsfactor !
het meest enerverend is wel het uitvliegen van miljoenen vleermuizen, een dagelijkse fenomeen dat zich toont als een rookpluim die wel een uurtje aanhoudt tussen 5 en 6; mooi mooi mooi !
als we de wouden uitlopen genieten we van van een concert van 75 soorten kikkers;
een andere mooie activiteit is de canapywalk, een wandeltocht door de boomtoppen over smalle hangbruggen; voor sommigen onder ons zeer spannend, maar het zien van vele apen en diverse vogels maakt alles goed;
en dan is het ook nog 'big party', we vieren de verjaardag van els bij de buren aan het zwembad, het resort is een iets beter gelegenheid dan ons verblijf, een net 'longhouse';
een wandeling langs een penan nederzetting en de beklimming van een topje zijn onze laatste inspanningen in dit mooie gebied;

we verlaten dan de provincie sarawak en vliegen noordwaarts naar KOTA KINABALU de hoofdstad van sabah; een dag in een moderne stad die de prima economische gesteldheid volledig uitstraalt; een lux verblijf even, dit alles ter voorbereiding van het hooftepunt van onze reis, de beklimming van de Mount Kinabalu; en gaat dat lukken ??

het wordt al snel spannend; als we naar KK NP rijden en ons hotel aan de voet willen bereiken; er is hevige regenval, landslides die de weg blokkeren, wachten. omrijden, wachten en wachten; uiteindelijk lukt het en is het zaak een goede nacht te hebben voor de zware klim van 2 dagen die gaat komen; maar gaat het door, en hoe ??
wijzelf zijn er klaar voor,
jullie horen dit snel

groeten jacky en theo