Puur Lombok!
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
01 December 2011 | Indonesië, Mataram
Nadat we Barrack Obama uitgezwaaid hebben vliegen we met veel vertraging naar LOMBOK. Maar zodra we geland zijn genieten we meteen want is hier een prachtige afwisseling op ons verblijf op Bali.
Ten eerste is het genieten van het gastvrije verblijf bij Yantin en Holis.
Puur natuur, ‘Rumah Yantin’ temidden van de rijstvelden, grenzend aan desa KEKERI, het dorp waar alles nog puur is. Alles basic met nogal wat armoe, heel veel kinderen met grote lol, moeders met veel zorgen en vaders die bij de (te veel) moskees rondhangen. Bij de waterput is het meetingpoint, ook bij de nieuwe mandikamer waar velen een douche komen nemen. Tot ’s avonds laat is het straatvoetbal en de bij VVR afgeschreven voetbal is een aanwinst voor alle kleine Messi's hier.
Om 5 uur ’s morgens vroeg al worden we wakker van de imam, die zijn stem via de speakers op de minaretten door laat dringen tot op ons hoofdkussen. Wat een lawaai, 5x daags.
Wij sjezen achter op de motor bij Yantin en Holis over het eiland. En het is mooi, over glooiende groene hellingen, langs uitgestrekte rijstvelden, door plantages van kokospalmen, langs rotskusten met azuurblauwe baaien en hagelwitte strandjes.
Op de mooiste plekjes maken we een stop en drinken wat lekkers, en in de prachtige resorts bewonderen we de architectonische hoogstandjes.
Het project Lombok Care in SANDIK is een succes en voorziet in een grote behoefte aan zorg voor gehandicapte kinderen hier. Wij hebben leuke (therapeutische) spullen meegebracht van thuis en de Lego is een groot succes als Jacky met de kinderen huisjes bouwt. Prachtig!
Ook ontmoeten wij bijzondere mensen, mede dankzij het netwerk van Yantin.
Wij gaan op de koffie bij Marcus, een 'zwitserse italiaan’, een jongeman van onze leeftijd die hier is gaan wonen na zijn carrière als bewaker van Paus Johannes Paulus. Een prachtman met nog mooiere verhalen en hij staat op ons lijstje van bijzondere ontmoetingen.
Hetzelfde geldt voor Marcel de Rijk, jarenlang nederlands- en wereldkampioen stijldansen, en nu president-director van alles wat met dansen heeft te maken wereldwijd, en ook van zijn ‘Pura Mas’ (Gouden tempel), een sprookjesresort waar wij romantisch dineren onder de wuivende palmen, bij een heldere sterrenhemel, en met de kolkende oceaan aan onze voeten. Een feest!
Ook ontmoeten wij Andre Peemen, onze Rijsbergse dorpsgenoot die hier al jaren met tussenpozen op Lombok verblijft. Toch apart om met dorpsgenoten een terrasje te pikken zo ver van huis.
Holis is een druk man, heeft opdrachten van velerlei aard, wij hebben bewondering wat hij presteert. Deze keer een mooi terras maken, en Theo helpt hem met oude dakpannen selecteren die hiervoor gebruikt gaan worden.
Kortom: het bezoek Lombok is weer de moeite, met veel dank aan Yantin en Holis die super zijn als gastvrouw en gastheer.
Na Lombok gaan we terug naar Bali waar we ons maandje vakantie voorzetten.
Selemat, groetjes aan allen,
Jacky en Theo