Genieten in Sarawak
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
03 Oktober 2006 | Maleisië, Kuala Lumpur
Wij verbljven in het avontuurlijk Borneo, het oostelijk deel van Maleisie; we beginnen in Sarawak, een vermenging van oude tradities, historische cultuur en drukke economie;
het wordt een reis met veel variatie;
in KUCHING beleven we de warming up;
een drukke zeer moderne en schone stad, waar de impact van de 'witte rajahs' goed te zien is, en wij al snel gelokt worden door de levendigheid en aroma's van de drukke avondmarkten met lekker eten;
het sarawakmuseum toont ons veel wat we de komende weken gaan beleven; mooi mooi mooi !
BAKO NP wordt de eerste topper, bereikbaar per bootje over de zuid chinese zee; met fons els toon samen lopen we een aantal pittige trails; via steile hellingen overbruggen we de hoogteverschillen, hebben mooie vergezichten, doen mooie strandjes aan en heldere watervallen;
het meest spannende is natuurlijk het spotten van de zeldzame diersoorten; we zien dan ook de langneusaap, de grootste attractie hier, die ook alleen maar in Borneo meer voorkomt; verder ook de varanen, de zeearenden en vele vele slangen; de plantenwereld is hier uniek, met de bijzondere giftige insektenetende bekerplanten en vele vele andere soorten;
de reis gaat verder met longboats naar NANGAKESIT; hier verblijven we in een LONGHOUSE bij de lokale Iban stammen, ver in het diepe oerwoud, ver van de moderne stad; onderweg kopen we verse (levende) kippen, rijst, groenten etc. om de dagen te overleven; de ontvangst door het stamhoofd en de familie is groots en de arak en rijstwijn vloeit dan rijkelijk; een goed slaapmiddel zo bijkt, prima ook omdat we de nacht doorberengen in een primitieve locatie waar we terug zijn naar basic;
een klamboe houdt de muskito's buiten, en deze is zo stevig dat ook ander kruipend wild van het matras wordt weggehouden; het is druk hier in de nacht en de beroemdste man van Hamelen zou hier toptijden hebben;
's morgens is het baden in de rivier; wandelingen voeren ons langs peper- en rijstvelden en een bijzondere bbq met (rijstgevulde)bamboe is een feest; heerlijke dagen bij gastvrije Ibanmensen;
SIBU stad is een tussenstop voor een dag/nacht, in schril contrast met voorbije dagen; Chinese houtmiljoenairs maken het in deze stad en wij passen ons maar aan,
verblijven in een 4 star hotel en genieten van de luxe inclusief de ambiance in bar met dansende en zingende philippijnse meisjes;
in SIMILAJAO NP verblijven we kort, maken een korte wandeling die ons wel echter tot Tarzanesque oversteken dwingt vanwege de aanwezige krokodillen; maar vooral zijn we op zoek naar de neushoornvogel; en jawel, hij is mooi en bijzonder;
's middags een potje voetbal op het strand is leuk en spannend, en wij ontdekken geen Zidaantjes in de groep; een gezellig afzakker bereidt ons voor op het vervolg van deze reis;
tot nu toe dus mooi mooi mooi en opnieuw geen reisje voor mensen met vliegangst en spinvrees;
jullie horen van ons; sampai jumpa lagi, (jawel ons bahasia kunne we ook hier benutten en oefenen);
jacky en theo, ook namens fons els toon