Verbouwing in de compound
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
19 November 2008 | Indonesië, Batavia
jullie weten dat wij grote liefhebbers zijn van bouwen en verbouwen. Al jarenlang.
Wij treffen het nu want het huisje van Wayan en Koman is aan vervouwing/renovatie toe. Ook al jarenlang eigenlijk.
Een aantal van jullie kennen de compound van de familie Rai, waar behalve Wayan, ook pa en ma wonen, en ook oma, oom, tante, nichtjes en zo nu en dan zussen en broer; mooi in de bergen tussen de prachtige rijstvelden.
Een goed moment, want wij kunnen nu meedenken, meehelpen en een beetje meebetalen. Mooi toch.
Maar alles gaat er wat anders aan toe dan wij gewend zijn.
De VERGUNNING is het gemakkelijkst, behalve wat ' schuifgeld' voor het dorpshoofd komt er geen ambtenaar aan te pas. Mooi.
Wat betreft de PLANNING is ons idee om snel te beginnen omdat de regentijd komt en dan het dak (volledige vervanging) klaar kan zijn. Maar neen, op basis van de balinese kalender bepalen de dorpsbewoners samen (350 orang maar gelukkig) wat de goede dag is om te beginnen. Een slechte dag zou drama's brengen en 22 december is de eerste echt goede dag. Gelukkig mogen de voorbereidingen wel starten.
De TEKENING en BEGROTING zijn door de aannemer op de achterkant van een gebruikt BarBaliAgung rekeningetje gezet, kort maar duidelijk.
Hier wordt het leuk voor ons want op basis van onze ervaringen hebben we wat praktische en mooie ideeen.
Behalve de symmetrie heeft een andere plaats van de nieuwe deur naar het terras ook veel voordelen voor de inrichting va de nieuwe slaapkamer.
Maar neen hoor.
Twee deuren tegenover elkaar zal veel ongelukken geven, dus toch in de hoek met die nieuwe deur.
Dan passen we de indeling in de nieuwe slaapkamer aan is ons idee. Ook neen dus, een bed (lees matras op de grond) kan nooit in de lijn van de deuropening. Opa sliep ook een tijdje zo, is veel ziek geweest en vroeg gestorven.
De de inrichting binnen maar wat anders dan. Ook neen dus, want je moet hier altijd met je hoofd naar de heilige berg Agung slapen en nooit met de voeten.
Tot zover onze inbreng voor het ontwerp, het wordt gewoon balinees, en dat is ook het beste.
Wij stimuleren verder om goed INKOPEN te doen (onderhandelen dus) en goed materiaal te gebruiken, en dat gaat goed.
Alles snel laten brengen is het devies, want de bereikbaarheid zal vanwege de komende regens steeds moeilijker worden.
De familie heeft zelf een aantal prima grote kokospalmbomen, en op de compound wordt het hout voor de nieuwe kap gezaagd.
De eerste wagen (van de 2) goed metselzand kan voor een prima prijs geleverd worden, maar dan wel alleen 's avonds laat.
Halverwege de berg naar het dorp valt de truck stil en rijdt langzaam achteruit. Het halve dorp opgetrommeld om 12 uur 's nachts, de wagen half leeg geschept, nog een keertje extra laden en zo dus 2 keer naar boven.
Dat heet geen duurkoop hier, maar KARMA,anderen helpen is goed voor je.
Het hang en sluitwerk komt voor 50% van de zwarte markt en de spullen voor de badkamer van een heuse balinese sanidrome.
De aanschaf van 5 septictanks (moeten in de grond gegraven worden) lijkt ons een goede investering.
Niet echt balinees is wat verder vooruit denken, maar we hebben Wayan ingefluisterd om wat ruimer in te kopen om zo ook de bijna ingestorte achterwand te vervangen van de (centrale) keuken die iedereen gebruikt. Hout is er voldoende en het goede restant dakpannen van het huis kunnen daar gebruikt worden. Een nieuwe (extra) toilet/mandi voor de compound kan aangesloten worden op de tanks.
Deze weaterse gedachte past wel in het plan, gelukkig.
Al met al komt er zicht op dit voor balinese begrippen vrij groot project, wat ondanks onze westerse ideeen toch echt balinees blijft. En dat moet ok zo.
Voor de echte start komt er wellicht nog een tempeltje bij in de tuin en wordt alles nog een aantal keren gezegend, maar dat is dagelijkse kost hier.
Deze week gaan we er weer heen en zullen zien dat de voorbereidingen voorspoedig verlopen.
Ook al jarenlang zien we de vader moeder en oma's sjouwen met zware zakken rijst op hun hoofd en kolossale trossen kokosnoten op de schouders. Dat zullen nu wel de betonblokken en emmers zand zijn die naar achter gedragen moeten worden.
Daarom hebben we een toepasselijk kadoo gekocht, een kruiwagen.
Wij weten bijna zeker dat ze blij zullen zijn, met de eerste kruiwagen in het dorp wellicht, en hopen zo nog wat halswervels te sparen en rheumatische pijnen te verlichten.
Opnieuwe een westers kadoo, maar wij denken ook dat er WESTERSE KARMA bestaat.
Wij groeten uit heel warm Bali en bouwen verder.
Jacky en Theo
19 November 2008 - 06:38
Joop & Ellen:
Hoi luitjes, geweldig om te lezen tegen wat voor problemen dat ze daar aanlopen met 'n verbouwing. Zeg tegen Wayan en Koman dat ze ook de zegen uit Rijen krijgen. Dan moet 't zeker goed komen. -
19 November 2008 - 08:11
Ons An:
Ik ben heel benieuwd hoe het er straks allemaal uit zal zien als het klaar is.Wel een gigantische onderneming voor de hele compound en het dorp.
Groetjes -
19 November 2008 - 12:47
Yantin:
hi hi hi herkenbaar allemaal, bouwen hier?? weet waaraan gij begint...maar komt tijd komt raad en altijd pelan pelan. Het was heel gezellig jullie weer gezien en ontmoet te hebben en tot de volgende keer maar weer. Genietse en heb een fijne verjaardag van Jacky met elkaar!! groetjes -
19 November 2008 - 14:45
Corné:
Hallo,
gelukkig gaat alles goed daar zo te lezen al is het leven wel wat duurder geworden (zojuist uit betrouwbare bron vernomen).
Alle is op te lossen.
Moet nu wel erg aan jullie denken terwijl er een docu bezig is over Bali en Lombok.
Groeten vanuit Schijf -
19 November 2008 - 19:50
Marlies En Kees:
Jullie zijn weer heel goed bezig daar.
Groetjes aan iedereen daar uit een heerlijk Tunesie -
19 November 2008 - 20:14
Jeanne En Marius:
We zijn in onze westerse wereld natuurlijk super jaloers op jullie vergaderlocatie. Verder zijn we blij dat het goed gaat met jullie twee.
Heb je last van blaren op je vingers van het typen of op je handen van de kruiwagen of beide? Groeten uit Rb. -
19 November 2008 - 20:31
Louise:
Heerlijk om te lezen wat jullie allemaal beleven en succes nog met de verdere klussen.
groetjes Louise -
19 November 2008 - 22:03
Ria En Bert:
Hallo
zo te lezen gaat het prima met jullie daar.terug in de tijd zoals met dat" schuifgeld" voor de burgemeester en oppassen voor de blaren.Geniet ze nog en de groetjes
Ria en Bert -
20 November 2008 - 08:53
Gert-Jan En Lian:
Wij wensen jullie allemaal nog veel succes met het helpen van de familie. Doe ze heel veel groetjes van ons en Jacky alvast een fijne verjaardag toegewenst a.s.zaterdag!
Liefs uit Oudenbosch -
20 November 2008 - 14:56
Ad Helma:
Hallo
jullie zijn weer heel goed bezig geweldig Geniet nog van het prachtige Bali
Groetjes . -
22 November 2008 - 08:52
Johan&Anja:
Goed bezig daar denken jullie ook aan de veiligheid metname de fysiekebelasting,maar daar weten jullie alles van geniet ze van dit weer mooie avontuur. -
22 November 2008 - 12:22
Peter En Rian:
Jacqueline eerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag, heerlijk om die te vieren in die mooie omgeving, altijd beter als hier in de kou.
Als ik het goed begrijp moeten wij volgende week als we de sleutel krijgen van ons nieuwe huis rekening houden met " de goden" en de deur en voeten in de juiste richting plaatsen!!!
We gaan ons best doen om er iets gezelligs van te maken, net zoals jullie dat daar op Bali doen.
Groetjes uit Zwolle.