Rio de Janeiro, de metropool van levenslust
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
15 Oktober 2011 | Brazilië, Rio de Janeiro
Is RIO DE JANEIRO de mooist gelegen stad op de wereld?
Is de zevende dag van de schepping geheel aan Rio besteed?
Was God een Braziliaan?
Wij weten dat allemaal niet zeker, maar wat wel zeker is dat het verblijf in Rio de Janeiro heel bijzonder is. Vijf dagen in deze pulserende miljoenenstad bevalt ons zeer. Wij logeren op toplocatie, in Hotel Rio Roiss, direct aan Copacabana Beach waar wij tweetjes ’s ochtends voor onze training aansluiten bij de vele luchtig geklede joggers, fietsers en skaters die de boulevard bezetten. Copacabana en Ipanema beach zijn dan één grote sportschool van 7 km lang waar de macho’s op fitness apparaten hun spieren stalen, in het witte zand de Ronaldinohtjes gevormd worden en een paar meter verderop soepele schoonheden liggen in krappe bikini’s en kleine tanga’s die meer laten zien dan verbergen.
Wij gaan natuurlijk de Corcovado berg (ruim 700m) op waar we naast het grote Christusbeeld staan met een overweldigend uitzicht over Rio en omgeving. Prachtig, ondanks de wolken die ons zo nu en dan plagen.
In het oude stadsdeel is het leuk wandelen tussen het contrast van de historische oudheden en de moderne architectuur. Wij bezoeken culturele centra, Banco de Brasil, de moderne piramidevormige kathedraal en nog een aantal mooie kerken.
Iedereen is erg gelovig hier, maar er is maar één religie die boven alles gaat voor iedereen, en dat is voetbal. Voetbal, voetbal, voetbal!
Wij bezoeken het Maracana stadion, het grootste stadion ter wereld, nu in renovatie voor de World Cup 2014. Het museum laat de grote Braziliaanse voetbalgeschiedenis zien met vele helden. Op de tribune bij de wedstrijd van Flamengo (van Ronaldinho) tegen Sao Paulo is een happening, een feest voor ons tussen die enthousiaste supporters in het gigantische stadion.
Een bezoek aan de favela’s, de sloppenwijken van Rio, is een must, en we trekken onder begeleiding daar een half dagje rond. Van de 7 miljoen carioca’s, de inwoners van Rio, wonen er 3 miljoen in de sloppenwijken. Het is een ervaring, wij voelen en proeven het hart en ziel van de stad en zijn onder de indruk hoe het leven daar gaat. Jonge knaapjes staan zwaar gewapend aan de ingang van de wijk, controleren alles, wagen hun leven in opdracht van de drugsbaronnen. Zij zijn vriendelijk tegen ons en vragen vooral geen foto’s te maken. Wij bezoeken een schooltje, drinken een borrel op de hoek, en kopen wat spulletjes bij jonge straatverkopers.
Er is ook nog tijd voor het strand, en het is heerlijk op Copacabana beach en Ipanema beach. Wij doen een boekje en een biertje op deze twee wereldstranden, met in de verte het machtige Christusbeeld en aan de andere kant de Pao de Acucar, de spitse Suikerbroodberg.
De strandbar is een prima plek voor happy hour, en met Els Fons Marlies en Kees kijken wij hier terug op een mooie reis door Brazilië. En met een afsluiting in grote stijl, hier in dit fantastische RIO de JANEIRO.
Vandaag is onze laatste dag hier. Vanavond vliegen wij via Madrid weer naar Amsterdam en melden ons zondagavond in Rijsbergen.
Adieus, até breve.
Groetjes en tot gauw.