De wonderen Pantanal en Foz de Iguacu
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
07 Oktober 2011 | Argentinië, Buenos Aires
PANTANAL is het grootste moerasgebied ter wereld, een van de ‘parels der aarde’. Wij verblijven hier 4 dagen in ‘Pousada Claro’ een luxe range die wij bereiken via de ‘transpantaneira’, de enige (onverharde) weg door deze gigantische vlakte van ongeveer 6x Nederland.
Met locale gidsen trekken we per boot en per truck door het gebied en spotten heel veel moois. Natuurlijk vele vele vogels. Papegaaien pronken met de mooiste kleuren, toucans vragen luidkeels om aandacht, ijsvogels tonen hun viskunsten en ibissen scheren prachtig over het strakke water. Maar ook veel andere dieren, grijnzende kaaimannen liggen op de oevers en capibara’s grazen op de savanne. We spotten kleine miereneters, moerasaapjes, we hebben zelfs een tapir in het vizier en vangen veel piranha’s. Mooi mooi mooi!
Ook te voet en te paard doorkruisen we het gebied en we wanen ons echt in een ecologisch paradijs, nu nog redelijk droog want het is het begin van de regentijd.
Vanwege de hoge temperaturen brengen we onze lange dagelijkse siësta door in de hangmat voor het huisje bij het zwembad, waar het spotten echter gewoon doorgaat omdat de dieren tot aan onze voordeur volgen en bij ons rondvliegen en rondscharrelen.
Voor het vertrek hier treffen we het want we spotten nog de blauwe hyacint ara, zelfs 4 koppels, een mooier toetje bestaat niet voor de vogelaars.
Dan volgt de enorme afstand, naar Zuid Brazilië en we overbruggen die met 2 vluchten, en komen ’s nachts aan in FOZ DE IGUACU. Het hoofdstuk hier is natuurlijk ‘Cataratas de Iguacu’, het grote water, een natuurspektakel waar over 3 km breed 275 watervallen naar beneden donderen. En allemaal watervallen van ongekende omvang, met als topper de Garganta del Diable (Muil van de duivel) waar 14 watervallen samen 82 naar beneden vallen.
We doen de eerste dag de Braziliaanse kant, zien wandelend de mooiste de panorama’s en halen een flink nat pak. Met de helikopter circelen we over dit natuurwonder en zien alles van boven als een sprookjesachtig geheel.
Anderendaags gaan we de grens over en in Argentinië worden we verrast door veel natuurschoon rondom de Iguacu en lopen langs, tussen, boven, onder de vele kubiliters water die naar beneden denderen. De el camina superior en inferior zijn ongekend mooi!
Maar de spannende bootsafari met een sterke wildwaterboot is de top, en als we vlak onder de hoge falls doorvaren over het woeste schuim, stokt onze keel, zien we bijna niks meer, bonzen de harten en houden we elkaar vast, en kijken hoog op tegen de machtige Salto San Martin.
Wat een waterfestijn, een dagje Argentinië is top!
Kortom: geweldig hier,groeten, en er komt nog veel meer!
Adios
Jacky Theo