PETRA en WADI RUM, onze adem stokt !
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
28 Maart 2010 | Jordanië, Amman
…..soms kom je ergens en dan stokt je adem, zo onbeschrijflijk mooi is het…….
Wij rijden zuidwaarts over de beroemde Kings Highway, een prachtige bustocht bij een kraakheldere blauwe lucht met vergezichten over kolossale ruige canyons en kilometersdiepe kloven. Een stop bij het prachtige in KERAK laat merken dat we al erg verwend zijn deze reis en het toch wel bijzondere kruisvaarderskasteel ‘scoort maar een 7’.
DANA is een verlaten dorp waar nog slechts 4 families leven en wij verblijven daar in een zeer basic hotelletje, maar o zo gezellig. Het doel van ons verblijf is vooral onze trekking door het Dana NP met vele rotspartijen aan van de Rift Valley, medicinale planten en vele diverse dieren. Deze zijn echter nog niet uit hun winterslaap en het blijft helaas bij een paar vogeltjes en de mooie verhalen van de ranger.
Wij arriveren we in PETRA…….en soms sta je ergens en dan stokt je adem, zo onbeschrijflijk mooi, iedereen kent dat wel, welnu hier is het dus zo onbeschrijflijk mooi.
Via de Siq, een nauwe kloof, 100m hoog en 3 km lang bereiken we de verborgen stad, en staan we ademloos voor de Schatkamer. Mooi mooi mooi! Een paar dagen wandelen langs tempelruïnes, offerplaatsen, kloosters, door het roze gele dieprode rotsgebergte is fenomenaal, en het leidt ons door een van de mooiste plekken van het Midden Oosten.
Een wereldwonder!
WADI RUM is een zinderende woestijn, een eindeloze vlakte geelbruinrood rul zand met daartussenin hoogoprijzende bergen als wolkenkrabbers en rotsbruggen in prachtige kleurstellingen. De sluiters van de camera’s maken overuren.
Wij leven 3 dagen in het ritme van de woestijn, waar niet de klok de tijd bepaalt, maar de stilte en de rust, de zon, maan en de wind. Met de 18 koppige Sawadeefamilie slaan we ons kamp op tegen de rotsen en dineren bij knisperend kampvuur. We slapen in of voor bedoeïenententen met de betoverende sterrenhemel als magische deken over ons heen. De pittige beklimmingen van de stijle zandduinen is steeds een uitdaging.We doorkruisen de woestijn per jeep, wandelend en per kameel, begeleid door stoere Bedoeïenen mannen, met mooie namen die we moeten uitspreken als een gebed.
De overgang naar AQABA is groot, van de kamelenrug in een vip bus, van een bedoeïenentent naar een *****hotel en van het rode zand naar de bountybeach. In Aqaba resort is het goed uitrusten na de actieve en primitieve dagen in de woestijn en bijkomen van de vele indrukken van deze reis. Wij zijn op het 4 landenpunt, zwemmen letterlijk op de grens met Saoedie Arabie, zien aan de overkant de Sinai in Egypte en de badplaats Eilat in Israel. En het is genieten hier van de beroemdste onderwatertuinen ter wereld hier in de Rode Zee.
In de hoofdstad AMMAN zijn we maar heel kort, waar we terugkijken op een hele mooie reis door twee verschillende landen, fascinerend Jordanië en mysterieus Syrië.
Wij zijn nu onderweg naar huis, en als jullie dit lezen wellicht al in de Rijsbergse lente.
Voor de laatste keer:
Ma’asalama, illa al lika