Leven in de avenue van vulkanen - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu Leven in de avenue van vulkanen - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu

Leven in de avenue van vulkanen

Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo

15 April 2007 | Ecuador, Cuenca

Buenos dias,

wij laten Quito achter met volle kerken supergelovigen die pasen vieren en wij reizen zuidwaarts langs de ´ruggengraat´ van Ecuador, gevormd door adembenemende met sneeuw bedekte Andesbergen;
helemaal klaar voor de klim naar 4800 meter komen wij aan bij de COTOPAXI, de hoogste actieve vulkaan ter wereld (5897); mooi plan, maar helaas, onze gids Luiz acht het onverantwoord vanwege het onstabiele weer en blijven we beneden; balen balen balen ! maar er komen nog meer kansen; alternatieve wandelingen via diepe kloven naar immense watervallen maken veel goed;
BANOS is met OLV van het Heilige Water het Lourdes van Ecuador waar de scabbuliertjes nog grif van de hand gaan, en bovendien een top vacantieoord is in een prachtomgeving met vele mogelijkheden als rafting, canopying, quadding, horseriding en hiking;
jammerlijk blijven de toeristen echter weg vanwege de dreiging van de zeer nabije en onvoorspelbare TUNGURAHU vulkaan die wij dagelijks de as en stofwolken zien uitspugen; desondanks is het hier prima toeven en met een evacuatieplan op zak maken wij heerlijke wandeltochten en spotten bijzomdere vogels;
we gaan door naar RIOBAMBA, ligt aan de voet van de majesteuze CHIMBARAZO, de hoogste berg van het land met 6310 meter; hij verheft zich als een ijsco boven het gebied uit en straalt voor ons de meeste utdaging uit,
allereerst de klim naar 5000 meter, een fikse klus, maar met succes en wel een recordhoogte voor ons; fantastisch daar in die sneeuw;
dan de afdaling per mountainbike; de bus brengt ons naar 4800 meter; bergaf gaan de eerste 5 km over de onverharde besneeuwde steile helling, de volgende 30 km door sneeuw, regen, kou, nst, kou, regen, nat en kou; na een uur zijn we 2000 meter lager bij de finish met ons biketeam, allen echte trillseekers; wat een sport !
de echte zware (en koude) klus is de tocht naar de hilieros, de ijsbrekers op de gletscher, die het hoogste, zeldzaamste en oudste beroep uitoefenen op 4800 meter; het is erg zwaar maar geeft voldoening als we ijsbreker Gregorio na 4 uur klimmen bereiken, wij 2tjes, samen met gids Luiz; uniek uniek omdat een bezoek hier steeds zeldzamer is;
op de terugweg ontmoeten wij vele bergindianen met hun vee en passeert Gregorio ons met de ijsblokken op zijn ezels; mooi mooi mooi rusten is het dan;
de reis gaat verder naar CUENCA;
grotendeels via het beroemdste en beruchtste treintraject ter wereld met als finale de spectaculaire ´duivelsneus´, alles op het dak van de trein; helaas maar tot halverwege door aardverschuivingen; afstappen dus van de trein, geen duivelsneus en met de bus verder; jammer maar veiligheid bovenal;
in CUENCA wordt het een paar dagen relaxen, waar Theo al meteen goed begint met vanuit de kapperstoel rechtstreeks te kijken naar PSV-Twente; en als je hier vertelt dat je een provinciegenoot bent van Mendez (een held hier!) dan komt alles goed !

kortom: het is prima hier, al kost het soms wat (leuke) moeite

groeten uit een mooi Ecuador

jacky en theo