Trekking in de Baliemvallei
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
27 April 2006 | Indonesië, Batavia
Na een gedegen voorbereiding en een geslaagde proeftrekking gaan we de uitdaging aan en voor 4 dagen de vallei in. Met 7 wandelaars en reisbegeleider Debbie hebben we een crew ingehuurd van 20 mannen, dragers, koks en wat extra helpers vanwege de omstandigheden.
En het wordt een mooie trekking, gezellig en vooral pittig.
Al vrij snel moeilijke oversteken, hoge waters en sterke modderstromen. De mannen maken een soort brug van rotsblokken en boomtakken etc. De hulp van militairen ter plekke komt goed van pas, en de schrik zit er nogal vroeg in.
Vele spannende hangbruggen volgen, maar er is veel afleiding in de prachtige natuur. Tussen ficussen, palmen, orchideeen en insectenetende bekerplanten vervolgen wij het pad en passeren kleine dorpen, zeer zeer afgelegen.
De heerlijke lunch onderweg wordt veelal bereid en genuttigd aan de oever van de woeste baliemrivier die wij voortdurend horen vanwege de wilde stroming.
In kleine nederzettingen, bewoond door een beperkt aantal Dani gezinnen, worden we dagelijks gastvrij ontvangen. Hier is het baden in de rivier of waterval voordat het (om 6 uur al!) donker is. Dan is het wat optrekken en converseren (handen en voeten werk) met de locals, waarvan zeer veel kinderen. Wij maken gemakklijk vriendjes omdat wij een potje mee voetballen en soms ook iets leuks uitdelen. Voor de overnachting staan de gastvrije mensen soms hun hut af voor een nacht, we slapen met zijn allen in een speciale grotere hut of logeren in het 'huis' van de onderwijzer. Het is allemaal zeer basic, alles pikkedonker, verre van comfortabel en niet altijd even schoon.
Het is veel improviseren en 's nachts worden we in de regel vergezeld door een aantal snelle viervoeters.
Geen muggen want het is erg koud, wij kruipen diep in de lakenzaken houden onze fleezetrui, lange broek en kousen aan.
Alle nachten regent het enorm en dat maakt de trip extra lastig. De ongeprepareerde stijle hellingen lijken als glijbanen. Onze persoonlijke dragers Numbunga en Lemin zijn echter krachtpatsers en behalve veel steun van hen, hebben we ook ook veel plezier samen, ondanks dat zij anders indonesisch spreken dan wij. Zij consumeren ook flink mee van de enorme hoeveelheid sigaretten die wij hebben gekocht (tegen principe). Ongelooflijke rokers zijn alle mensen hier en voor ons hier een noodzakelijk bezit anders kunnen er geen foto's gemaakt worden. En die zijn erg mooi !
Overdag is het prima weer om te lopen. Wij 2 tjes kunnen de trip goed aan, ook de warmte tot over de 30 graden is voor ons geen probleem en kunnen lekker het eigen tempo lopen. Elke dag en elk traject is anders. We lopen door nevelwouden, passeren stijle rotspaden, gaan door menshoge grassen en tot de knieen door de blubber.
Wij staan ook erg dichtbij de culturen van de stammen en maken veel mee, ook minder leuke dingen. Zo wordt onze drager Numbungo door een ander dorpshoofd beschuldigd van een een soort 'van persie affaire'. Is nu niet te beschrijven hier.
Maar het blijft vooral mooi mooi mooi.
Na 4 heerlijke dagen, met vele zweetdruppels uit alle porien is het vooral voldoening. Actieve dagen, heel ver van de woonerven, ver van de friettenten en ver van een koud juupke.
Desondanks helemaal passend in ons motto van deze reis 'follow your dreams'.
Met een wat gammel vrachtvliegtuigje waar precies 16 personen bij kunnen laten we dan de Balliemvallei achter ons.
Dan wordt alles anders, want een dag later zorgt een supersnelle boeiing dat we vlot in de schone stad Biak zijn op het gelijknamige eiland. In het hotel nemen we een warme douche en poepen we weer op een gewone pot. Wat een luxe, wat een verschil !
Even later bezoeken we al de karaoke bar waar leuke meisjes in moderne jeans en strakke truitjes ons voorzien van een heerlijke helder Bintang dingin. Wat een reis, wat een variatie !
En hierna wordt het weer anders als we Biak, Yapen en de andere eilanden gaan doen.
Het gaat dus gewoon goed hier.
En...er komen nog mooie foto's. Even geduld want zover is men hier nog niet. Misschien een kwestie van dagen, weekje ?
Groetjes. Jacky en Theo