Wedding DILKA en HIRANTHA
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
19 Mei 2009 | Sri Lanka, Kelaniya
Een bijna onbeschrijfelijke ervaring voor ons om hier bij te zijn en het fijne gevoel wat we hierbij hebben.
De WEDDING DAY is een mooie dag vol tradities, waar bruidegom Hirantha, door kandydancers naar zijn mooie bruid Dilka wordt begeleid, en eerst zijn voeten worden gewassen door jongere broer van Dilka.
Na de ambtelijke registraties wordt Dilka’s sluier door schoonmoeder verwijderd, en na veel Buddhistisch gebed, kaarsen en tranen worden elkaars ringen omgedaan en sierraden uitgewisseld. De taart is dan het begin van het feest, waar vele gasten genieten van een lekker buffet en lokale drankjes. De dames, allen gekleed in mooie sari’s, maken er een felgekleurd geheel van. Dit alles met live muziek en dans, ook fotosessies, want iedereen wordt met het jonger stelletje gekiekt.
Serieuze speeches, opnieuw tranen en hard vuurwerk sluiten deze mooie dag af, waarna Dilka en haar man vertrekken voor honeymoon naar een hotelletje met bountystrandje.
Na twee dagen dan de HOMECOMING, eigenlijke tweede bruiloftsfeest, als Dilka en Hirantha thuiskomen bij zijn ouders waar ze bij gaan wonen. Gebruikelijk hier dat de oudste zoon thuis gaat wonen.
Het feest is opnieuw een bijzondere beleving, ook in een wedding hall, maar duidelijk minder formeel karakter dan de Wedding Day.
Het van geluk stralende bruidspaar wordt bij aankomst begeleid door kandydancers en zien er fantastisch uit. Hirantha als een prins in een pracht goudblinkend kostuum, mooi hoofddeksel, en kompleet met sabel. Prinses Dilka in het rood met veel goud blink blink. Mooi mooi mooi !
Een relaxte dag, veel mensen opnieuw, echt feest, met binnen het sjiek deel met veel lekkers, buiten in de mooi verlichte tuin muziek en dans, waarbij het bier en arak rijkelijk vloeit tot in de late uurtjes.
Wij hebben genoten van het grote feest, maar staan ook stil bij het schrille contrast met het zo sobere armoedige leven van Dilka’s familie.
Voor Dilka echter heel fijn dat ze dit zo mag beleven, aangekomen op een ‘keerpunt’ in haar leven, met een mooie toekomst met haar kersverse man Hirantha, een lieve intelligente jongeman, goede opleiding en idem baan.
Zij gaat voor het eerst in haar leven wonen in een ‘echt huis’ met een eigen kamer.
Op bezoek bij hen de volgende dag zien we dat grote verschil, en is er mooi de tijd om weer eens lekker bij te praten. Uiteraard onder het genot van een buffetje, Sri Lankan style.
We praten over het voorbije feest en ook de toekomst van het jonge stel. En met de familie komen we natuurlijk terug bij ’17 JAAR GELEDEN’. Toen we de familie leerde kennen in hun hutje van palmtakken, met kleine Dilka, ijverig huiswerk makend bij een kaarsvlammetje, op een bizarre plek ergens aan een stinkend watertje. Makkelijker praten we over haar studie daarna, waarbij we Dilka en broertje ‘male’Sandeepa zo goed hebben kunnen helpen, en waar we steeds per post de resultaten kregen toegestuurd.
Ook onze bezoeken later en de pogingen dan om een baantje te krijgen, waar steeds de problemen van lage klasse, geloof, vrienden en (geen) geld de hobbels waren. Blijven knokken en diverse baantjes erbij leidde Dilka naar haar baan nu als teacher, en zelf thuis nog haar private klasje waar ze extra ruppiah’s verdient. Very happy now ! En wij 2tjes trots.
Bij het altijd zo moeilijke afscheid nemen zijn er opnieuw tranen, en doet Dilka het woord.
‘Thanks thanks again for everything, my dear Mam and Dad from Holland’.
..................................
En nu in deze drukke tijden nog een paar dagen tijd om te genieten van strandvakantie, afgewisseld met nog een bezoek en etentje bij de familie van Jayaradne, ook een kennis van heel lang geleden, nu een zeer geslaagde zakenman.
Een bijzonder bezoek, temeer juist op de dag van ‘end of the war’. Het is hier groot feest op de straat, vuurwerk met harde knallers en veel speeches op alle tv zenders.
Kortom:
We vieren wat af hier en dat zal tot ons vertrek morgenavond (woensdag) zo blijven want deze 'end of the war' day duurt nog wel even.
Groeten Jacky en Theo
En van de andere feestvierders Kees en Marlies