Standplaats Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu Standplaats Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van jacqueline en theo rijckevorsel - WaarBenJij.nu

Standplaats Beijing

Door: Theo

Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo

30 Augustus 2007 | China, Beijing

Ni Hao,

In CHANGHAI weer een nieuw PR, met de snelle magneettrein 431 km per uur; voelt flisend en kikt wel;
een verblijf in een stad met 20 miljoen inwoners levert natuurlijk veel op; wandelen in de oude stad en bussen in de moderne nieuwe stad; de mix van arm en rijk, mooi en lelijk, west en oost, snel en snel;
de bijzondere sfeer proeven wij op de werldbekende boulevard Bund;
de werk/studiebezoeken (in het pak inclusief stropdas bij > 35 C) zijn geweldig; bij 'Goodbaby' zien we 11.000 mensen op hetzelfde moment aan het werk in de fabriek kinderwagens maken, ongelooflijk proces; bij het adviesbureau JLJ is het interessante theorie opdoen en 's avonds is er een combi van een exclusief diner en een onderhoud met twee Nederlandse jongedames die ondernemen in China; mooi mooi mooi;
's ochtend vroeg tref ik de ouderenzorg in de vele parken waar gedanst, geoefend, gezongen en gekaart wordt;
een goede afwisseling is een dag fietsen in SUZHOU, een 'dorp' van 5 miljoen inwoners waar we de verschillen met de echte grote stad nog zien in de oude lifestyle van de Chinees;
we fietsen monikken tegen het lijf en leren wat van de taal; wij hebben thuis 26 letters en wat ,s en .en, de Chinees heeft 56.000 tekens; wij leren tot 10 tellen en niet verder deze reis; (lezersvraag: hoe groot is een chinees toetsenbord ?)

de nachttrein naar BEIJING is lux en het slaapt perfect na een goed vertoeven in
'wagon 9', bij de kenners onder jullie bekend; erg leuk en gezellig daar;
in Beijingstad opnieuw een druk programma; ondanks dezelfde mierenbedrijvigheid herken ik veel niet meer terug van 8 jaar geleden na een gigantische metamorfose; op plekken waar toen het platteland begon is nu 15x Rotterdam gebouwd, maar dan 4x zo hoog; dit moet je zien om te geloven;
vroeg reizen we naar de Nederlandse ambassade, de belangrijkste van ons momenteel; op de universiteit hebben we een gastcollege over demografie in china; het olympisch dorp en het stadion 'het nestje' worden erg mooi;
mijn snuffelstage (herhaling) op de Grote Muur is weer geweldig; een half dagje klimmen naar en wandelen op de muur is wel mijn kostje, lekker zonnig en warm, mooi mooi mooi !
het Plein van de Hemelse Vrede is dus echt groot, 1 miljoen mensen kunnen staan op deze 44 hectare; in de Verboden Stad is het vrij makkelijk binnenkomen; al met al een wereldse plek hier in Beijing dus;
de musical 'Kungfu' is erg mooi en een prima afsluiting met de groep hier;
want vrijdag komt dichterbij en dan is het terugvliegen na een mooie reis, een combi van inhoudelijke en culturele ontmoetingen, onder inspirerende leiding van Philip Wagner; een boeiend, erg druk en vol programma met veel indrukken en interessante lessen;
we hebben China beter leren kennen, een land waar niks mag maar alles kan, en wij de gemiddelde inwoner verantwoord kunnen bestempelen als de 'inhaalchinees'

mijn verhaaltjes zijn maar een flits van de ervaringen; het vraagt wat tijd om dit alles compleet te maken en te ordenen in een studierapportage; toch nog huiswerk, misschien toch maar een snelle chinees inhuren;

ik groet allen en dank mijn reisgenoten voor dit prima samenzijn;

theo