Transpyreneeën GR10
Blijf op de hoogte en volg jacqueline en theo
04 Juli 2013 | Duitsland, Monschau
Wij zijn momenteel bezig met een mooi ‘Transpyreneeën-avontuur’, de spectaculaire voettocht die de hoofdkam van de Pyreneeën volgt van oost naar west, van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Een totale lengte van ongeveer 660 kilometer die we zeker niet zullen volbrengen in de komende weken.
Onze warming up in de badplaats BANYULS sur MER is prima. Na een paar dagen relaxen in deze Frans-Spaanse grensplaats aan de mediterranee, genietend van het strandje en de lokale wijnen, zijn wij klaar voor het grote werk.
Wij starten door de wijngaarden, de mediterrane bergen van de Catalaanse Pyreneeën en de hoogtes van de Cerdagne. De route slingert, afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyrenese berggebied. Eenvoudig is het niet altijd maar het is zo mooi dat met een goede conditie, een flexibele houding en bergwandel- ervaring moet deze trektocht te doen zijn denken wij.
Via Cap Oullestreil en de Col de Gascons (386 m) steken wij het binnenland in en bereiken na een paar dagen het Massif des Albères. We klimmen door een maquislandschap de Pic Sailfort (994 m) en Pic Neulos (1258 m).
Wij stijgen iedere dag gemiddeld 1250 meter en dalen 700 meter. Het is genieten en nemen daarvoor ook nu en dan een rustpunt, lunchen op een mooie hellingen of een giga rotsblok. Elke dag zijn we ongeveer 9 uren aan de wandel.
Via LAS ILLAS bereiken we de COL de LIY en zijn weer terug op 713 meter. We wandelen weer een stuk door Spanje en blijven stijgen tot de Roc de France (1450 m).We dalen af naar het kleine Franse dorpje COUSTOUGES.
Via FALGOS lopen wij naar LA MANÉRE, het meest zuidelijke dorp van France en mooi erosielandschap brengt ons weer hogerop naar de Col de la Guilla (1195 m).
In de diepe vallei zien wij het dorpje PRATS DE MOLLO.
En hier wacht ons de welverdiende rustdag en slapen wij in een ‘echt hotel’. En dat is heerlijk na alle nachten in hutten en gites in slaapzaaltjes met 13, voorzien van 1 toilet en 1 douche.
Vandaag is het dus echt vakantie. En Prats de Mollo is de moeite, brengt ons terug in de Middeleeuwen. Het is luieren op een terrasje en voorbereiden voor het vervolg, wat ons morgen weer Spanje inbrengt.
Intussen zien we de besneeuwde toppen in de verte die wij de komende dagen zullen passeren. Mooi mooi mooi!!!
Een beste groet voor iedereen en we laten ons horen zodra er weer een verbinding is.
Salue et au revoir.
Jacky Theo Corné